Masjid Taman Pulai Indah

Mula digunakan pada 17 Oktober 2017 dan dirasmikan pada hari Jumaat 6 April 2018 oleh DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar. Turut berangkat, anakanda baginda, Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Sultan Ibrahim.

Hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli dan Setiausaha Kerajaan Johor, Datuk Azmi Rohani.

Terdahulu keberangkatan tiba Sultan Ibrahim disambut anggota jawatankuasa masjid berkenaan dengan diiringi selawat nabi oleh guru-guru sekolah agama.

Sultan Ibrahim kemudian berkenan menandatangani buku pelawat masjid itu sebelum menunaikan solat yang diimamkan Imam Haji Buang Rakidin.

Hadith & Mutiara kata

• عَنْ الحسين بن علي بن أبي طالب عن رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ اللهَ تَعَالَى يُحِبُّ مَعَالِيَ الأُمُوِر وَأَشرَافَهَا وَيَكَرهُ سَفْسَافَهَا

Daripada Husain bin ‘Ali bin Abi Talib RA, bahawa Nabi SAW bersabda : Sesungguhnya Allah SWT menyukai perkara-perkara (akhlak dan sifat) yang tinggi dan mulia dan Allah SWT membenci perkara-perkara (akhlak buruk) dan keji ”. (HR Thabarani dalam Mu’jam al-Kabir, no. hadith : 2894) Status: Hadis Sahih

• Daripada Abu Hurairah RA bahawa Nabi SAW bersabda, “Sesiapa yang pergi ke masjid di waktu pagi atau petang, Allah SWT menyediakan untuknya sesuatu hidangan yang biasa diberikan kepada tetamu syurga bagi setiap kali ia pergi ke masjid sama ada pagi atau petang”.

(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

• Saya lebih suka mencoba untuk melakukan sesuatu yang luar biasa dan gagal daripada mencoba untuk tidak melakukan apa-apa dan berhasil

• “Tidak ada pemindahan penyakit, tidak ada sial di bulan shafar dan  tidak ada roh gentayangan (hantu).” Hr. al-Bukhari.

• لا تَبَاغَضُوا وَلا تَحَاسَدُوا وَلا تَدَابَرُوا وَكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إِخْوَانًا وَلا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ

“Janganlah kamu saling membenci, jangan saling iri, jangan saling bertentangan. Jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara. Tidak halal seorang muslim meninggalkan (menjauhi) sesamanya melebihi tiga hari.” Hr. al-Bukhari, Muslim.

Ahli Kariah
Ahli Khairat